Venetelakka toimii veneen säilytyksessä ja helpottaa korjausta ja huoltoa

 Venetelakoita on saatavilla useita erilaisia ja ne kannattaa valita oman veneen ja tarpeiden mukaan, kuten myös muutkin veneily varusteet. Suurin osa veneilyn lisävarusteista on kehitetty helpottamaan sekä vesillä, mutta myös veneen säilytyksessä ja huollossa. Tervetuloa tämän veneily aiheisen blogin pariin. Tällä kertaa aiheena on venetelakka ja muut veneilyä helpottamaan kehitetyt lisävarusteet sekä, miten niiden käytöstä saa parhaimman hyödyn irti.

Venetelakka helpottaa veneen rantautumista ja säilyttämistä

Paras veneily kausi Suomessa on yleensä keväästä myöhäiseen syksyyn saakka. Tämän jälkeen veneet laitetaan talviteloille, joten veneelle täytyy olla paikka talvisäilytykseen. Yhtenä hyvänä vaihtoehtona talvisäilytykseen toimii venetelakka, joka helpottaa myös veneellä rantautumista ja sen rannassa säilyttämistä. Venetelakassa voi säilyttää sekä pieniä että isoja veneitä ja niitä voi käyttää myös talvisäilytykseen. Telakan avulla rantautuminen on helpompaa, sillä rantautuminen ja myrskyt ovat vaiheita, jotka saattavat aiheuttaa veneelle vaurioita. Telakka pitää veneen myös suojassa rajuilmoilta ja myrskyiltä. Telakoissa voidaan käyttää erilaista tekniikkaa veneen telakalle ajoon, toisissa malleissa on esimerkiksi rullat, joka sopii hyvin pienille veneille ja vene ohjataan siihen suoraan kelluvana ja vedetään rullien avulla rantaan. Vaunutelakka taas sopii suuremmille veneille ja niissä on yleensä sähköllä toimiva vinssi, jonka avulla vene voidaan vetää pois vedestä. Telakka valitaan veneen painon mukaan ja sen kiskojen pituus valitaan rannan ja vetomatkan mukaan. Telakoita valmistetaan sekä puusta että teräksestä ja ne sopivat yleensä monenlaisiin rantoihin, kuten kivikkoiseen, saviseen, kallio, hiekka- tai savirantaan.

Venetelakka helpottaa veneen huoltamista ja pesemistä

Venettä voi säilyttää telakassa aina, kun se ei ole käytössä, etenkin pidemmillä aikaväleillä. Kun venettä ei säilytetä vedessä, pysyy sen pohja puhtaampana ja sitä on myös helpompi puhdistaa ja huoltaa. Etenkin meren rannassa, veneen pohjaan kiinnittyy usein sekä merirokkoa ja levää. Telakka on ympäristöystävällinen suojaus vaihtoehto veneen pohjalle, sillä eliönestomaaleja ei ympäristösyistä suositella käytettäväksi ollenkaan. Venetelakoiden tyypit, mallit, materiaalit ja käyttöominaisuudet vaihtelevat valmistajan mukaan, mutta kannattaa aina valita vaihtoehto, joka on valmistettu sen maaperän olosuhteiden mukaan, jossa venettä säilytetään ja käytetään. Esimerkiksi Alutrack Oy myy venetelakoita.


jaa