Sähköpyörän hankkiminen kannattaa

Sähköisiä polkupyöriä on markkinoilla nykyään kahdenlaisia: sähköavusteisia ja moottorilla toimivia. Kaikki nämä perinteisen polkupyörän variantit soveltuvat hyvin niin kaupunkipyöräilyyn kuin maantiepyöräilyynkin. Sähköpyöristä käytetään kansainvälistä nimeä pedelec, joka tulee sanoista Pedal Electric Cycle.

Kunto ja käyttö määrittävät pyörän tarpeen

Sähköavusteisessa pyörässä polkemisen voimankäyttö helpottuu sähkömoottorin avulla siten, että polkeminen on koko ajan luonnollisen tuntuista. Jos pyörän nopeus on yli 25 kilometriä tunnissa, moottori lopettaa avustamisen. Tässä mallissa moottorin teho on yleensä vain 250 wattia.

Moottoroidut sähköpyörät sen sijaan mahdollistavat sen, ettei pyöräilijän tarvitse ollenkaan polkea, jos hän ei halua. Näiden maksiminopeus on niin ikään 25 km/h, mutta moottorin teho on suurempi eli 1000 wattia. Kolmanteen sähköpyöräkategoriaan kuuluvien eli nopeiden sähköpyörien ajamiseen pätevät samat vaatimukset kuin sähkömopojen ajamiseen eli tarvitaan 15 vuoden ikä ja erityinen ajokortti. Maksiminopeus on 45 km/h.

Asiakkaan on hyvä aluksi miettiä, minkälaiseen ajamiseen hän tarvitsee pyörää ja millainen oma kunto on. Hyväkuntoiselle helppo valinta on sähköavusteinen pyörä. Siihen ei tarvita erityisiä lupia eikä moottorittomassa tilassa ajamiseen ole nopeusrajoitusta. Raskaassa ylämäessä moottori tulee avuksi, kun taas alamäessä ja tasaisella maalla saa polkea ilman moottoria juuri kuten perinteisellä polkupyörällä.

Jos kyseessä on vaikkapa kuntoutettava sydänpotilas, oikea pyörä saattaa olla moottoroitu ja hitaasti kulkeva. Polkupyörän voi tarvittaessa kytkeä kokonaan moottorille tai kunnon niin salliessa, pyörää voi polkea kehon voimalla. Sellaiselle henkilölle, jolle polkupyörä on lähestulkoon auton korvike, on nopean sähköpyörän hankkiminen varmaankin hyvä ratkaisu. Kaiken kaikkiaan sähköpyörät on luokiteltu EU:ssa päästöttömiksi kulkuneuvoiksi, mikä houkuttelee monia hankkimaan mieluummin sähköpyörän kuin auton.

Maksuvaihtoehtoja ja eri hintaluokkia

Koska sähköpyörät ovat huomattavasti hintavampia kuin perinteiset polkupyörät, saattaa sähköpyörän hankkiminen yksityiskäyttöön olla iso investointi. Tästä syystä osamaksu onkin monelle sähköpyörän ostossa tervetullut maksuvaihtoehto. Sähköpyörien hinnoissa on kovasti vaihtelua pyörän teknisten ominaisuuksien mukaan, joten asiakkaan on hyvä tutustua myös tähän puoleen ennen kuin tekee ostopäätöksen.

Jotkut yritykset saattavat sijoittaa sähköpyöriin niinkin paljon, että tarjoavat niitä työntekijöilleen työmatkapyöräilyyn. Tällöin yritys voi hankkia pyöriä leasingsopimuksella. Yritys voi saada tällaisesta toiminnasta erityisen ympäristöystävällisen leiman.

Naisten polkupyörät asiantuntemuksella meiltä: Star-Velos.


jaa